Ultralahke naprave

Ultralahko letalo, včasih tudi Microlight letalo je izdelano iz ultra lahkih materialov. Lahka konstrukcija omogoča daljše lete z manj goriva.

Zaradi hitrega razvoja UL letal in modernih kompozitnih materialov, izboljšane aerodinamike ter zmogljivih in varčnih motorjev letenje z letali še nikoli ni bilo tako cenovno ugodno kot zdaj. Hkrati se je zelo povečala tudi varnost letenja z UL letali. Zaradi množične uporabe so se razvili predpisi, gradbeni standardi in predpisani postopki vzdrževanja.

dr. Robert Latin

Predsednik komisije za ultralahke naprave

Letenje z UL letali je v zadnjih letih v Evropi in svetu doživelo izreden razcvet. Čeprav bi lahko po današnji klasifikaciji že prvo letalo na svetu, ki je poletelo na motorni pogon leta 1903, letalo bratov Wright Flyer 1 uvrstili med UL letala, je bilo potrebnih dobrih 100 let, da se je letenje z UL letali dejansko uveljavilo in sedaj predstavlja zelo pomemben del letalske skupnosti. To se najbolj razvidno na vsakoletnih srečanjih in sejmih, npr. na sejmu AERO v Friedrichshafnu, kjer za UL letala velja izjemno zanimanje ( video ).

V prvi vrsti je dejstvo, da letenje z letali še nikoli ni bilo tako cenovno ugodno, kot prav zaradi hitrega razvoja UL letal. Izvedba z modernimi kompozitnimi materiali, zmogljivimi, vendar varčnimi motorji in sodobno instrumentalno-navigacijsko opremo je pomenila zmanjšanje nabavne cene UL letal, skupaj z zmanjšanjem stroškov za gorivo in redno vzdrževanje.

Z UL letali so bili že izvedeni tudi ekstremno dolgi poleti, npr. polet okoli sveta ki ga je leta 2004 izvedel slovenski pilot in fotograf Matevž Lenarčič z UL letalom Sinus 912 ali češki polet okoli Evrope z letalom Sting TL2000. Zanimiv je tudi švicarski projekt, polet okoli sveta v letu 2010 z UL letalom Azimuth270.ch (video).

V letu 2012 je Matevž Lenarčič opravil polet z UL letalom Pipistrel Virus, z imenom “GreenLight WorldFlight” www.worldgreenflight.com – polet okoli sveta, 80.000km, preko treh oceanov in preko Mt.Everesta.

KOLEDAR AKTIVNOSTI

marec 2024

pon tor sre čet pet sob ned

Ni prihajajočih dogodkov