Jadralno padalstvo in zmajarstvo

Jadralno padalstvo je šport, ki je v zadnjih letih postal zelo razširjen tudi v Sloveniji. Poznamo ga kot rekreacijski in tekmovalni šport. Prav v tekmovalnem delu, pa v zadnjih nekaj letih žanjemo velike mednarodne uspehe, tako v ekipni kot posamični konkurenci.

Tilen Ceglar

Predsednik komisije jadralnih padalcev in zmajarjev

Jadralno padalstvo je športno letenje z jadralnimi padali. Poznamo ga kot rekreacijski in tekmovalni šport. Jadralno padalo je letalna naprava, s katero vzletimo s hriba, lahko pa nas dvignejo tudi z vrvjo, ki je priklopljena na vozilo. V krajih, kjer imajo veliko ravninskih delov, so izumili motorno jadralno padalstvo, pri katerem piloti vzletajo s pomočjo motorja. Jadralni pilot sedi v sedežu, ki je pritrjen na krilo z vrvicami.

Pilot visi pod krilom na vrvicah, ki so pritrjene na spodnjem delu krila. Vrvice so pritrjene po vsej površini krila, saj so velik dejavnik pri njegovi obliki. Spodaj so spete v dve točki levega in desnega dela krila posebej. Pilot na jadralnem padalu visi na trakovih (približno 70 cm dolžine), na vrhu katerih so pritrjene vrvice, ki potujejo naprej do krila na jadralnem padalu.

Smer letenja pilot upravlja z rokami, v katerih drži dve komandni vrvici, ki sta pritrjeni na zadnji rob krila. Pri vlečenju komandnih vrvic se zaviha zadnji rob krila, zato se vzgon se na tem delu poveča, hitrost zmanjša in krilo se obrne v želeno smer.

KOLEDAR AKTIVNOSTI

september 2021

pon tor sre čet pet sob ned
18/09/2021