Modelarstvo

Modelarstvo

Modelarska sekcija je zelo močno zastopana že od samega začetka. Največje uspehe je dosegla na področju prostoletečih modelov F1-A, B, C in H.

Modelarska sekcija se ukvarja z gradnjo modelov in izobraževanjem mladih. Najbolj viden dogodek je vsakoletni Miting malega letalstva, ki setradicionalno dogaja 15. avgusta z mednarodno udeležbo.

Tone Šijanec

Predsednik komisije za modelarstvo

Vsak začetek je težak! Za dosego cilja se je potrebno odločiti po kateri poti se bomo lotili vseh pasti, ki nas čakajo na naši preizkušnji. V svetu modelarstva začetek predstavlja zanko v katero se lahko hitro ujamemo. Vsak modelar začetnik po spletu brska za radijsko vodenimi letali in sanja kako bo nekoč z njimi letel. Zanimiva so vsa lepa, velika, hitra, akrobatska in jet letala in še bi lahko naštevali… Pomembno je, da se v tem trenutku zavemo, da naše znanje ni kos tem velikim, lepim, hitrim, dragim letalom!

Za začetek potrebujemo popolnoma začetniško letalo, ki bo enostavno za sestavljanje, enostavno za vgradnjo opreme, enostavno za letenje ter dovolj robustnne konstrukcije, da prestane tudi trše pristanke in seveda, da bo cenovno ugodno. Pomembno je tudi, da izberemo primerno opremo (sprejemnik, oddajnik, servomotorji, baterije) za vgradnjo v začetniški model. Zavedati se moramo, da potrebujemo še kar nekaj dodatnih pripomočkov kot so polnilci baterij, manjše komplet orodja, lepila itn. Odločilnega pomena v letalstvu je teoretično znanje! Poznati je potrebno nekatere zakone fizike, osnove letenja, konstrukcije letal, pravila na letališčih, pravila o opremi za radijsko vodenje. Vse to nam omogoča varen cenovno ugoden začetek vstopa v svet modelarstva oziroma kasneje v svet pravega letalstva! Znanje lahko pridobite na več načinov.

KOLEDAR AKTIVNOSTI

april 2024

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ni prihajajočih dogodkov

ZADNJE MODELARSKE NOVICE

ZADNJE NOVICE S SPLETA

ŠPORTNIK LETA

PROSTI LET

RAKETNO

RADIJSKO VODENJE

FAI REKORDI

UPORABNE POVEZAVE