Balonarstvo

Balonarstvo

Balonarstvo je čista magija: meditativno, osvežujoče in poživljajoče enostavno! Spoznajte balonarstvo in se prepustite toku vetra.

Z baloni, napolnjenimi z vročim zrakom, manevriramo tako, da z gorilnikom uravnavamo temperaturo zraka v kupoli, zaradi česar se balon dviga in spušča. Balonarji tekmujejo v izkoriščanju vetrov za natančno navigacijo. Svetovne rekorde vodijo v različnih velikostnih razredih, merila zanje pa so trajanje in višina leta ter največja preletena razdalja.

Štefan Pavlinjek

Predsednik komisije za balonarstvo

Šport, ki je izjemno zanimiv in ga priporočamo vsem, ki imate željo po spoznavanju naših čudovitih pokrajin od zgoraj oziroma iz ptičje perspektive se imenuje balonarstvo. Košara, se po velikosti razlikuje, posledično je izlet primeren tudi za večje skupine. Balonarstvo se je razvijalo že od leta 1783, veliko k razvoju pa sta pripomogla slavna brata Montgolfier. Sicer pa je balon nekakšna fleksibilna vreča, ki je navadno napolnjena s toplim zrakom, ki omogoča dviganje in spuščanja v zraku. Nekateri baloni so namenjeni le oglaševanju, medtem ko drugi nudijo tudi prevoze, ter oglede pokrajin in seveda prelete slednjih.

Balonarstvo je torej ena izmed lepih in zanimivih preživljanj prostega časa, v Sloveniji pa obstajajo različni ponudniki teh storitev, ki vam omogočajo prelete in oglede pokrajin. Morda ne veste kaj bi podarili svojim najdražjim ob praznovanju kakšnega jubileja, takrat je balonarstvo oziroma polet z balonom tudi odlično darilo za prijatelje, svojce in ostale.

Balonarstvo nam narekuje in od nas zahteva, da smo toplo oblečeni, saj poleti na višini 300 metrov pomenijo tudi drugačne temperature, zato je priporočena topla obleka in obutev, sončna očala in podobno. Vetrovno na višini ni, saj se premikate skupaj z vetrom. Ljudje, ki se ukvarjajo z panogo in aktivnostjo balonarstvo oziroma upravljajo z baloni, zagotovijo vašo varnost na tak način, da opravijo polet le v popolnih vremenskih pogojih, kar pomeni ob točno določeni smeri in hitrosti vetra. Nujno je, da se za polet prijavite prej, da se predvidijo vremenski pogoji, izjemno natančno pa se jih lahko predvidi le tri dni vnaprej. Spoznajte balonarstvo in se prepustite toku vetra.

KOLEDAR AKTIVNOSTI

april 2024

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ni prihajajočih dogodkov

ZADNJE NOVICE

ZADNJE NOVICE S SPLETA

ŠPORTNIK LETA

LESTVICA

UPORABNE POVEZAVE