Motorno letenje

Čeprav je jadralno letenje gonilna sila vsakega kluba, ne gre brez motornega letenja. Univerzalo motorno letalo je namenjeno šolanju pilotov, vleki jadralnih letal ter panoramskemu letenju.

Darko Kralj

Predsednik komisije za motorno letenje

Letenje najpogosteje povezujemo z letalskim potniškim prometom, s piloti v uniformah in s pilotskimi kovčki v rokah ter s kabinskim osebjem v podobi mičnih stevardes. Verjetno ga ni med nami, vsaj ne fanta, ki se kdaj v otroštvu ne bi spogledoval s pilotskim poklicem. Pa najsi gre za pilota potniškega ali vojaškega letala. Motorno letenje je danes izjemno priljubljena in zelo razširjena oblika letenja, ki zaradi lastnega pogona prinaša tudi nekatere prednosti v primerjavi z drugimi oblikami letenja.

Enomotorna propelerska letala so osnova motornega letenja in pilot z veljavno licenco PPL (Private Pilot Licence) sme takoj po pridobljeni licenci pilotirati vsa enomotorna letala, za katera se je prešolal. Predvsem je motorno letenje edina osnova za vse nadaljnje oblike šolanja, pa najsi gre za pilotiranje večmotornih letal, instrumentalno letenje, komercialno letenje ali celo za pilotiranje potniškega letala kot osnovnega poklica.

Motorno letenje ponuja neizmerne užitke vsakomur, ki ima rad stik z nebom in svobodo v zraku, obenem pa mu tudi zvok batnega motorja ni tuj. Vzletanje in pristanjanje z motornimi letali je v Sloveniji mogoče na skoraj dvajsetih letališčih in vzletiščih, pilot motornega letala pa se lahko s svojim plovilom odpravi tudi izvena meja Slovenije domala kamorkoli v tujino.

Motorno letenje predstavlja manjši finančni zalogaj kot so predstave marsikoga, ki sicer razmišlja o letenju, a se mu zdi, da je to cenovno nedosegljivo.

KOLEDAR AKTIVNOSTI

junij 2022

pon tor sre čet pet sob ned
23/06/2022