Vintage Gliding Club (VGC, https://vintagegliderclub.org) je mednarodna organizacija s sedežem v mestu Hampshire v Združenem kraljestvu. Ustanovljena je bila leta 1973 na pobudo peščice somišljenikov in entuziastov. Njihova želja je bila ohranjanje zgodovine in tehnične kulture jadralnega letalstva. Danes je v svetovni VGC klub včlanjeno preko 900 članov iz Evrope, ZDA, Avstralije, Nove Zelandije, Koreje, Japonske in Rusije. VGC skrbi tudi za vzgojo novih mlajših članov, podmladek, ki bo znal stare “lesenjače” ohranjati še dolgo pri življenju in letečem stanju.

Poleg organiziranja posameznih manjših srečanj, VGC organizira enkrat na leto krovno srečanje t. i. International Rally, kjer se masovno zberejo (preko 80 letal) vsi člani s svojimi starodobniki (jadralnimi letali). Praviloma je vsako leto v drugi državi. Leta 2017, Dunajvaroš, Madžarska, 45. srečanje. V Stendalu, Nemčija, 2018, 46. srečanje. Letos 47. srečanje v Tibenhamu, Združeno kraljestvo. Drugo leto bo 48. srečanje v Achmer, Nemčija, in leta 2021 bo 49. VGC srečanje, po treh letih trdega dela in lobiranja, v Celju pod okriljem AK Celje.

Plaketo o priznanju AK Celje kot sposobnega za organiziranje takšnega masovnega in letalsko zahtevnega srečanja, je z letošnjega srečanja iz Tibenhama prinesel podpredsednik LZS, Mitja Ribarič. Plaketo je te dni svečano izročil predsedniku AK Celje. Jadralni pilot po duši, je Mitja Ribarič trenutno edini član VGC kluba iz Slovenije in se srečanj redno udeležuje s svojo MUCHO.

To bo izredna priložnost da slovenski ljubitelji letalstva in ostali, ki jih tehnična kultura zanima, pobliže spoznajo jadralne »oldtimerje«. Ti bodo vredni občudovanja tako na tleh, kot v zraku, saj so v letečem stanju in se bo z njimi na letališču v Levcu letelo vsak dan. Srečanje bo avgusta 2021.

Kaj in kakšna letala lahko pričakujemo v Celju na obisku? To so starodobniki, ki jih povprečen državljan lahko vidi le še v kakšnem letalskem muzeju, obešene pod strop. Takšni zgodovinski dragulji so med drugimi Grunau Baby II (Nemčija, 1931), Cimbora (Madžarska, 1938), Mucha (Poljska, 1960), Harbinger  (Kanada, 1947), Schleicher ASK 13 (Nemčija, 1966), Olympia (Anglija, 1944), Slinsby T21 (Anglija, 1944), Spatz (Nemčija, 1952), Morelli 100 in 200 (Italija, 1957), Pik-5 (Finska, 1946), Minimoa  (Nemčija, 1930) in mnogo, mnogo drugih iz Avstrije, Češke, Slovaške, Danske, Švedske . . .

AK Celje želimo veliko užitka in delovne vneme pri organiziranju tako lepe in zahtevne prireditve, ki ima pravzaprav status muzeja na prostem z originalnimi in delujočimi eksponati.

Se vidimo avgusta 2021 v Levcu.

V nadaljevanju podajamo nekaj slik z letošnjega srečanja v Tibenhamu iz Anglije.  International Rally se je odvijal na opuščenem vojaškem letališču iz 2. svetovne vojne. Sedaj je v lasti AK Norfolk.

Dodaj odgovor