Zbirka Zgodbe slovenskih letalcev, v kateri so knjige Zaljubljeni v letenje, Stražar z neba in Na krilih poguma je dobila nadaljevanje v knjigi z naslovom Letenje za dušo.

Avtor knjige Letenje za dušo je pokojni prof. dr. Dominik Gregl (rojen. Šentrupert na Dolenjskem, živel v Celju in Ljubljani). V knjigi je opisana njegova bogata ljubiteljska in poklicna letalska kariera, ki jo je začel kot modelar. Med študijem je delo nadaljeval v Konstrukcijskem biroju Letalske zveze Slovenije, kjer so takrat razvijali dva nova modela jadralnih letal. Gregl je bil aktivno vključen v njun razvoj. Leta 1960 je odšel na služenje vojaškega roka v Pulo, kjer je bil dodeljen v Šolo rezervnih častnikov mornariško-tehniške službe. Po vrnitvi iz JLA se je zaposlil v podjetju Libis. Od takrat se delovno in ljubiteljsko ni več ločil od letalstva. Bil je jadralni in športni pilot. Dominik Gregl je bil pooblaščen za opravljanje dolžnosti kontrolorja gradnje razreda II. s posebnim pooblastilom za opravljanje kontrole in vzdrževanje športnih letal do 5600 kg bruto teže, jadralnih letal vseh kategorij in trupa letala DC-6B. Zaposlen je bil tudi v Adrii Avioprometu. Veliko zgodb govori o našem letalskem prevozniku (Adria Aviopromet, Inex Adria Aviopromet, Adria Airways), ki je žal leta 2019 po 58 letih odletel v zgodovino. V posameznih zgodbah izvemo, kje vse po svetu so naša letala letela, kakšen je bil razvoj flote in pomen za izobraževanje kadrov v Sloveniji na tem področju. V vseh teh zgodbah lahko začutimo ponos naših letalcev, da so bili del tega dogajanja. Delo nadzornika vzdrževanja in plovnosti letal je opravljal tudi po letu 1991 in s tem zelo pripomogel k razvoju slovenske oblasti na področju civilnega letalstva. Bil je tudi izredni profesor na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Skupaj je od svojega prvega skoka z vrabcem leta 1950 do svojega zadnjega poleta z jadralnim letalom 20. julija 2013 naletel skoraj 1700 ur.

Knjiga Letenje za dušo ima 288 strani formata B5 trde vezave. V njej je objavljenih 76 zelo zanimivih zgodbah iz obdobja 1946 do 2016 in okrog 200 dokumentov ter fotografij.

Cena knjige Letenje za dušo je 30 EUR. Knjiga je izšla 5.5.2023 in jo lahko naročite pri Borutu.