Animacijske delavnice letalskega modelarstva za otroke – Društvo modelarjev Pomurja

Društvo modelarjev Pomurja (DMP) že vrsto let skrbi za predstavitev dela društva in animacijo predšolskih otrok in osnovnošolcev ter njihovih staršev za letalsko modelarstvo tudi z organizacijo nekajurnih ali celodnevnih delavnic. Na njih udeleženci pod vodstvom mentorjev in drugih članov društva izdelujejo male modelčke letal iz papirja, penastega materiala podobnega depronu in balze.

Delavnice organizirajo v sodelovanju z lokalnima trgovinskima centroma, Regionalnim Centrom ZOTK Murska Sobota in Mestno občino Murska Sobota (tradicionalni ‘Družinski piknik‘). Zadnjo tako delavnico so organizirali v soboto 21. decembra 2019 med 9. in 17. uro, na njej pa je sodelovalo 12 mentorjev in drugih članov društva. Supaj z mladimi udeleženci in njihovimi spremljevalci so izdelali kakih 150-200 letalc.

Namen tovrstnih delavnic je spodbuditi mlade za delo na področju tehnike, spoznavanje osnov letalskega modelarstva, materialov in aerodinamike (‘Zakaj letalo sploh leti?‘), pa tudi pokazati staršem, kako pomembno je njivovo sodelovanje pri tovrstnem vzgojnem delu.
Po besedah mentorjev je prav zanimivo opazovati mlade, ki pogosto najprej ne želijo sodelovati, ko pa naredijo prvi mali avionček, se kar ne morejo odtrgati od miz z materiali in orodjem za izdelavo modelčkov. Tudi starši pogosto prestrašeno odsvetujejo svojim otrokom uporabo noža, kar sami bi za njih izdelali letalce, kasneje pa vseeno z veseljem opazujejo nastajanje izdelka pod prsti svojih nadebudnežev.

Mentorji delavnice izkoristijo tudi za demonstacije izdelave manjših modelov iz balze ‘v živo‘. Pri sestavljanju in lepljenju reberc, letvic in ostalih sestavnih delov letalskih modelov, prekrivanju kril s folijo in drugih opravilih se lahko mladi udeleženci seznanijo s temeljnimi tehnikami, ki jih morajo poznati, tudi če modelov ne gradijo sami. Ko se kupljeni model pokvari, polomi, ga je treba znati popraviti, kaj ne?

S tovrstnimi delavnicami pomuski letalski modelarji nadaljujejo svoje delo z mladimi, ki že leta poteka v obliki organizacije in sodelovanja pri modelarskih krožkih na šolah, za njimi je tudi deset dobro obiskanih poletnih enotedenskih taborov – delavnic letalskega modelarstva, ki so jih simbolično poimenovali s prekmurskim imenom za štorkljo – ‘ŠTRK‘.

Starosta slovenskih letalskih modelarjev, pilot Janez Oblak, član LK Vrhnika, tudi sam mentor številnim generacijam mladih modelarjev, iz krogov katerih je izšel marsikateri letalec, je znal omeniti, da s takimi preprostimi aktivnostmi mlade ‘okužimo‘ z letalskim modelarstvom, letalstvom. To je v času televizije, računalnikov in pametnih telefonov vedno težje, saj je bazične tehnike v šolah vedno manj.

Predstavitev materialov in orodja, ki se uporabljajo v letalskem modelarstvu
Demonstracija osnovnih tehnik izdelave letalskih modelov
Demonstracija prekrivanja kril s folijo
Delavnica v poletnem času v okviru prireditve ‘Družinski piknik’ v mestnem parku v Murski Soboti

Dodaj odgovor