Letalska zveza Slovenije (LZS) bo v sodelovanju z Aeroklubom Celje (AKC) v Celju 01. do 13. avgusta 2022, organizirala mednarodno srečanje starodobnih jadralnih letal z udeležbo  iz celega sveta. Krovna mednarodna letalska organizacija (VGC), s sedežem v Angliji, je LZS skupaj z AKC po več letih vztrajnega lobiranja, in predhodnem obisku komisije VGC v Celju, prepoznala, tako po organizacijskih kapacitetah, kot po infrastrukturi letališča Levec v Celju, za sposobne organiziranja tako obsežnega svetovnega letalskega dogodka. VGC je tako Sloveniji – AKC, dodelila mandat za organizacijo 49. mednarodnega srečanja. Komisija VGC je ob obisku v Celju, ob priliki preverjanja infrastrukture izrazila izredno pozitivno mnenje in oceno.

VGC organizira takšno letalsko prireditev enkrat letno, vsakokrat v drugi državi članici. Zaradi znanih zdravstvenih razmer, je tekmovanje iz leta 2020, prestavljeno na 2021,  na letališče Achmer v Nemčiji, pa je tudi to odpadlo. V petih letih delovanja, smo pri vseh tekmovalcih poželi izreden interes po udeležbi v Sloveniji. Takšne prireditve do sedaj v tem delu Evrope (južno od Avstrije, npr. v bivši YU) še ni bilo.

Naj spomnimo, da brez teh začetkov letenja s takšnimi, danes že starodobniki in spoznanj narave in aerodinamike, ne bi bilo mogoče govoriti o sodobnem potniškem prometu z milijoni prepotovanih kilometrov in prepeljanih potnikov. Prijavljenih je že 85 pilotov in 43 letal. Slike nekaj najbolj atraktivnih letal, je predstavljeno v nadaljevanju v galeriji.

Veseli in ponosni smo, da se lahko letalski javnosti ponovno predstavimo in stojimo ob boku slovitemu svetovno poznanemu rojaku Edvardu Rusjanu.