Prilep, Makedonija, 30. julij – 3. avgust 2019

Po dveh letih se je mladinsko evropsko prvenstvo letalskih modelarjev s prostoletečimi modeli v kategorijah F1A, F1B in F1P spet vrnilo v Makedonijo. Tekmovanje je potekalo na istem terenu, slabih 10 km vstran od mesta Prilep, pri vasi Malo Konjari, kjer je tudi bolj zapuščeno letališče s hangarjem. Slovenska mladinska reprezentanca se tovrstnih tekmovanj že vrsto let žal udeležuje le v kategoriji F1A.

Reprezentanco so letos sestavljali
tekmovalci:
Matic Pirih, Modelarski klub Tolmin
Žiga Tomašev, Društvo Modelarjev Pomurja
Maj Habjanič, Aeroklub Murska Sobota
vodja ekipe Miha Lemut, Društvo Modelarjev Pomurja ter pet pomočnikov.
Kot branilec naslova evropskega prvaka je imel dodatno pravico do nastopa letos še četrti član Martin Bencik, Društvo modelarjev Pomurja

Vsi tekmovalci so se udeleževali tekmovanj že skozi celotno leto na tekmovanjih za svetovni pokal, kot tudi na domačih tekmovanjih in nabirali izkušnje ter dobre rezultate.
Pred prvenstvom je potekalo tudi tekmovanje za svetovni pokal Prilep Cup, ki so se ga udeležili vsi člani reprezentance in nekateri od pomočnikov.

Po podatkih organizatorja se je letošnjega prvenstva udeležilo 96 tekmovalcev iz 19 različnih držav. Tekmovanje je potekalo na travnati površini, ki služi kot pristajalna steza za manjše športno letališče, ki pa trenutno že nekaj let ne obratuje. Okolico letališča zavzemajo polja s papriko, tobakom, koruzo in drugimi poljščinami. Tobak je namreč zelo razširjen po celotni Makedoniji in večini ljudi tudi prinaša nekaj zaslužka. Vendar pa so domačini tam zelo prijazni in nimajo nič proti, če slučajno kakšen model pristane na njihovem polju – samo paziti je treba, da se pri pobiranju modela ne pohodi pridelka.

Kot je to že v navadi, je prvi tekmovalni dan pripadel kategoriji F1A (jadralni modeli z vleko s 50-m vrvico). Začetek tekmovanja se je začel z 15 minutno zamudo, ker organizator ni uspel priskrbeti zadostnega števila časomerilcev. To jo povzročilo kar nekaj zmede, vendar pa se je vse skupaj hitro uredilo. Organizatorji so med drugim z dvema kamerama poskrbeli tudi za neposredni prenos dogajanja na terenu, ki ga je bilo moč spremljati preko Youtube kanala njihovega Olimpijskega komiteja, ki je priskrbel tudi potrebno opremo.
Vreme je bilo tekmovalcem sicer naklonjeno, saj je zjutraj pihal le rahel veter s hitrostjo manj kot 1 m/s, celoten dan pa je bil zelo sončen in vroč. Veter se je v naslednjih turnusih ojačal na 2-3 m/s. Člani slovenske ekipe so med tekmovanjem spoznavali zelo spremenljivo, za ta teren značilno ozko termiko, s katero imajo težave tudi bolj izkušeni tekmovalci, mladincem z ‘direktnim’ startom pa je v takih pogojih še težje startati svoje modele.

Slovenski ekipi žal ni uspelo ponoviti odličnega rezultata s prejšnjega prvenstva leta 2017, doseženi so bili povprečni rezultati vendar se mladi modelarji vračajo z dodatnimi koristnimi izkušnjami, vodja ekipe pa je pohvalil tudi dobro organiziranost in ubranost reprezentance na terenu.

Uvrstitve Slovenskih tekmovalcev:

F1A
10. Matic Pirih 1.317
20. Žiga Tomašev, 1.248
25. MArtin Bencik, 1.215
42. Maj Habjanič, 953
Slovenija je zasedla 9. mesto med 19. ekipami.
Posamezno Ekipno

Uradna stran prvenstva
Album s fotografijami s prvenstva – Foto: Miha Lemut in člani ekipe

Prvenstvo smo sicer spremljali na forumu, uradni strani Podkomisije za letenje s prosto letečimi modeli – v tej temi.

Nastop tekmovalcev na tekmovanju za svetovni pokal ‘Prilep Cup’
Med dvema tekmovanjema je naša ekipa obiskala tudi Kruševo, ki se dviga kakih 600 metrov nad dolino in startno mesto jadralnih padalcev, ki ga poznajo tudi slovenski tekmovalci.
Tehnični pregled modelov
Slovenska ekipa na otvoritvi prvenstva
Zanimivost – organizatorji na plakatih že vrsto leto uporabljajo fotografijo, na kateri sta Miha Lemut in Jernej Jurhar z Mihovim modelom F1A. Posneta je bila leta 2014 med Prilep Cupom
Tekmovalni dan v kategoriji F1A
Ekipe v F1A. z leve: Žiga Tomašev, Maj Habjanič, Matic Pirih, v ozadju vodja Miha Lemut

Dodaj odgovor