V okviru odprtega državnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni, ki je organizirano med 27. in 30. avgustom 2020, prihajajo v Mursko Soboto, prvič v zgodovini Slovenije, tudi plinski baloni. Ti bodo vzleteli pred paviljonom Expano v Murski Soboti 28. avgusta predvidoma ob 20:00 uri.

Plinski baloni za razliko od toplozračnih, ki kot vzgonsko sredstvo uporabljajo topel zrak, vzletijo s pomočjo vodika ali helija. Zaradi tega plinski baloni lahko letijo po več ur ali celo več dni skupaj in s tem dosežejo bistveno večje razdalje v primerjavi s toplozračnimi, ki so lahko v zraku le uro ali dve. Vzlet plinskih balonov ima tudi zgodovinsko noto. Leta 1934 se je namreč lepega avgustovskega večera na nebu nad vasico Ženavlje na Goričkem pojavil plinski balon. V njem sta bila stratosferska letalca profesor Max Cosyns in njegov asistent Nere van Elst, ki sta s svojim pristankom tedaj neznano vasico na Goričkem postavila na svetovni zemljevid in  privabila več kot 6.000 glavo množico iz vsega sveta. Njima in gostoljubnim prebivalcem v čast je danes v Ženavljah postavljeno spominsko obeležje, pred katerim se bomo poklonili tudi mi, dan pred vzletom plinskih balonov.

Prvi vzlet plinskih balonov v Sloveniji je nedvomno zgodovinskega pomena za slovensko letalstvo. Vabimo Vas, da se nam 28. avgusta od 17:00 ure naprej pridružite pri praviljonu Expano v Murski Soboti, in z nami pozdravite vzlet plinskih balonov v nebo nad Pomurjem. Vabljeni na edinstveni balonarski dogodek.

Dodaj odgovor