Vezano na “Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč in vzletišč”, smo opravili, kar nekaj razgovorov z Ministrstvom za šport ter Agencijo za civilno letalstvo.

Iz strani Ministrstva za šport smo pridobili naslednji odgovor:

Spoštovani,
Letalsko dejavnost ureja Odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč (Uradni list RS št. 74/21), ki je v pristojnosti Ministrstva za infrastrukturo.
Odlok v 1. členu določa da je zaradi obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v obdobju 1. 4. – 11. 4. 2021 prepovedano letenje zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč, razen pristankov zrakoplovov v sili.
Res je, da Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov dovoljuje izvajanje športne vadbe (treningov) vrhunskim in perspektivnim športnikom ter športnikom v starostnih kategorijah kadeti, mladinci in člani, ki so člani državnih reprezentanc.
Na podoben način bodo v omenjenem terminu brez možnosti izvajanja treningov ostali tudi športniki člani Smučarske zveze Slovenije ker Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije prepoveduje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog brez izjem.
Za morebitna dodatna pojasnila se lahko obrnete na Direktorat za letalski in pomorski promet pri Ministrstvu za infrastrukturo: 01 478 82 01, gp.mzi@gov.si.

Medtem, ko so nam na Agenciji za civilno letalstvo odgovorili, da v naši zakonodaji termin “splošno letalstvo”, ni nikjer natančno opredeljen, je pa opredeljen v dokumentih ICAO. Splošno letalstvo je tako omejene na t.i. General aviation, ki pa ne vključuje tudi ULN, jadralnih padalcev, … V Sloveniji tudi niso vsa letališča javna, tako imamo Slovenske konjice, ki tega statusa nimajo.

Odlok, je bil sigurno napisan z idejo, da se ustavi in prizemlji celotno letalstvo, čeprav iz samih dokumentov, to ni razvidno. Ne glede na vse, pozivamo vse, da se v teh težkih trenutkih, vzdržimo letenja in poizkušamo pomagati pri preprečevanju širjenja virusa. Nikomur ne koristi, da se pandemija nadaljuje še naprej in prej, ko jo bomo premagali, prej bomo lahko svobodno letali še naprej.

S spoštovanjem in ostanite zdravi

Odlok