Zbrali smo podatke o žičnicah, sedežnicah ter vlečnicah v Sloveniji in okolici ter pripravili datoteke v OpenAir formatu, kjer so definirani zračni prostori kategorije ‘nevarne cone’ neposredno okoli žičnic. Na ta način, lahko uvozite bazo žičnic v vaš inštrument (v kolikor to omogoča) in si omogočite prikaz in opozorila nevarnih zračnih prostorov.

Baza nevarnih objektov za prosto letenje (žičnice, vlečnice, itd.) kot zračni prostori kategorije “nevarne cone” (Q) v formatu OpenAir:

(Posodobljeno 2.4.2021)

Aktualna verzija baze nevarnih žičnic je sicer na voljo na strani https://lzs-zveza.si/jadralno-padalstvo-in-zmajarstvo/ na dnu strani.

Za prikaz zračnih prostorov lahko uporabite https://airspaces.bargen.dev/ (enostavno spustite OpenAir datoteko v spletno okno)

Opozorilo: Zračni prostori okoli nevarnih objektov niso uradni in služijo zgolj kot vizualni pripomoček za prosto letenje. LZS ne jamči pravilnosti podatkov.

V kolikor veste za kakšno žičnico, ki ni v bazi, prosim pošljite geografske podatke na jpz@lzs-zveza.si in jo bomo dodali.